Jei yra problema, yra ir sprendimas!

Visuomenės švietimas aplinkosaugos klausimais

Seminaras Kretingoje

Kovo 20 d. Kretingoje vyko atsakingo vartojimo kultūrą ir ekologišką elgesį skatinantis seminaras visuomenei, sodininkų bendrijų pirmininkams ir nariams, savivaldybių darbuotojams ELEKTROS IR ELEKTRONINĖS ĮRANGOS, APMOKESTINAMŲJŲ GAMINIŲ IR PAKUOTĖS ATLIEKŲ TVARKYMAS SODININKŲ BENDRIJOSE.

Su kokiomis problemomis susiduria Kretingos sodininkai? Kaip pasakojo Kretingos susivienijimo „Sodai“ pirmininkas Česlovas Veiverys, sodininkų bendrijose vis dar trūksta komunalinių atliekų konteinerių: „Išrūšiuotoms atliekoms skirtus konteinerius turi tik viena bendrija, o bendrųjų komunalinių atliekų konteinerių taip pat galėtų būti daugiau. Tačiau tam reikalingos ir didesnės aikštelės konteineriams pastatyti“. Žaliąsias atliekas – šakas – iš sodininkų bendrijų išveža SĮ „Kretingos komunalininkas“, bet dėl kompostuoti tinkamų atliekų gyventojus dar reikėtų šviesti ir priminti, kad kompostuojant galima pasigaminti vertingos trąšos – komposto. 
SĮ „Kretingos komunalininkas“ direktorė Renata Surblytė pastebėjo, kad sudarius gyventojams sąlygas teisingai atsikratyti buityje susidarančių atliekų – jie taip ir darys. „Kol kas prie Kretingos miesto sodininkų bendrijų „Vienybė“ ir „Draugystė“ įrengtos dvi aikštelės, kuriose bendrijų gyventojai gali atsikratyti mišrių, žaliųjų ir stambiagabaričių atliekų. Vis dėlto prie kai kurių bendrijų konteinerių aikštelės yra netinkamose vietose, nes jose atliekas šalina ne tik sodininkų bendrijų gyventojai, bet ir neatsakingi piliečiai, vengiantys, pavyzdžiui, statybos atliekas vežti į joms skirtas aikšteles. Sutvarkytas ir pritaikytas tik sodininkų bendrijų gyventojams aikšteles įrengtume, jei tam būtų paskirtos teritorijos: tuomet išsispręstų bešeimininkių atliekų kaupimo sodininkų bendrijoms priklausančiuose konteineriuose ar šalia jų problema“, – teigė pašnekovė. 
Diskusijų keliantis klausimas – rinkliavos už atliekų išvežimą mokėjimas. Gyventojai, gyvenantys mieste, bet turintys sodo namelius, moka už komunalinių atliekų išvežimą ir soduose, ir nuolatinėse gyvenamosiose vietose. Vietinės rinkliavos mokestis už atliekų išvežimą sodininkų bendrijų nariams paskirstytas taip: jei gyventojas nuolat gyvena sodų bendrijoje, mokestį moka ištisus metus, jei turi sodo namelį, bet gyvena kitur, – moka už penkis mėnesius, o neturintys sodo namelio nemoka visai.
Seminare buvo aptarti ne tik mokėjimo už atliekų išvežimą klausimai, bet ir supažindinta su pakuotės atliekų surinkimo ir perdirbimo sistema, elektros ir elektroninės įrangos prevencija ir šalinimu, nagrinėtos komunalinių atliekų tvarkymo sodų bendrijose problemos. Renginys skirtas regiono sodininkų bendrijų pirmininkams ir nariams, savivaldybės darbuotojams, jame pasisakė Kretingos rajono savivaldybės administracijos, UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras, SĮ Kretingos komunalininkas atstovai, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Kretingos r. agentūros darbuotojai. Pranešimus seminare skaitėVšĮ Pakuočių tvarkymo organizacija bei Lietuvos komunalininkų ir atliekų tvarkytojų asociacijos specialistai.
 

                      

 

                            

Atgal